Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Projekty na podporu ekonomické diplomacie aneb královské vánoční trhy v Nizozemsku

Přiznávám, že část výše uvedeného názvu je citací z příslušného metodického pokynu, za což se omlouvám, ale v pátek odpoledne / pondělí dopoledne už / ještě nemám dost fantazie a kreativity na něco lepšího. 

Jak to bylo letos?

Začnu projekty, které jsem realizoval v letošním roce. O jednom jsem zde již psal - Pohádka o tom, jak jsem pomáhal českým startupům a potkal při tom prince a o tom druhém jsem psal aspoň zde - České ICT firmy se úspěšně prezentovaly v Nizozemsku. Koho by zajímaly všechny projekty, které byly letos vybrány k implementaci, tak ať se podívá sem - Přehled schválených projektů na podporu ekonomické diplomacie v roce 2016.

Proč se to vlastně dělá?

Opět zahájím citací – „(1) Projekty na podporu ekonomické diplomacie (dále jen „projekt“, případně "PROPED“) jsou významnou součástí společného nástroje financování ekonomické diplomacie ČR (dále jen „společný nástroj“). Cíleně naplňují Koncepci zahraniční politiky ČR a jsou v souladu s dalšími koncepčními materiály.“ Pokud by si za touto úřední definicí, ani výše uvedeným výčtem, neuměl někdo představit konkrétní „přidanou hodnotu“, tak se ji pokusím nastínit. PROPEDy jsou v podstatě jediný nástroj, kterým MZV může finančně podpořit jednotlivé firmy anebo podnikatelská sdružení, komory, svazy nebo asociace, které se chtějí prezentovat na zahraničních trzích. Nejedná se o velké částky (průměrná velikost jednoho projektu je cca 100 000 Kč) a pochopitelně nejsou ani přímo vypláceny firmám, ale jsou jimi hrazeny náklady na různé semináře, prezentace, účasti na výstavách a veletrzích, konference, podnikatelské mise, "české dny" a podobné akce.

Jak to bude příští rok?

To zatím nikdo neví! Návrhy projektů musely být sice zaslány k formální kontrole a k hodnocení již 5. prosince 2016, ale výsledky tohoto procesu by měly být známy až na konci ledna 2017. Mohu tedy laskavé čtenáře seznámit pouze s projekty, které jsem navrhnul („zprocesoval“) za Velvyslanectví České republiky v Haagu pro příští rok:

1.     RoboBusiness Europe 2017 - prezentace firem, startupů, investorů a výzkumných institucí

Cíle projektu jsou následující:

•             Umožnit a zprostředkovat účast (min.) 9 českých zástupců (firem, startupů, investorů a výzkumných institucí) na RoboBusiness Europe 2017 – v rámci „Českého pavilónu“.

•             Zprostředkovat, resp. posílit kontakty mezi důležitými aktéry v oblastech robotiky, umělé inteligence a automobilového průmyslu v ČR, Evropě a zejména v Nizozemsku (centrum robotického výzkumu - RoboValley a RVO) a zajistit max. zviditelnění ČR jako obchodního, investičního a vědecko-výzkumného partnera v těchto oblastech.

•             Zajistit (min.) 1 vystupujícího z ČR v rámci konference RoboBusiness Europe 2017 (ZÚ Haag již také zprostředkoval pozvání prof. Vladimíra Maříka, DrSc.,dr.h.c., ředitele Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC - součást ČVUT) jako řečníka na konferenci RoboBusiness Europe 2017. CIIRC se také stane, v případě oboustranného schválení, spolurealizátorem projektu).

•             Umožnit startupům získat investice prostřednictvím RoboValley Fundu, který má plánovaný kapitál ve výši 100 - 300 mil. EUR.

•             Umožnit investorům investice s návratností (IRR) až 20% (negarantováno).

Jedinečnost projektu spočívá zejména v komplexním a integrovaném přístupu k propagaci robotiky, umělé inteligence a automobilového průmyslu v ČR. Jednotliví účastníci (firmy, startupy, investoři a výzkumné instituce) by se sice teoreticky mohli zúčastnit nezávisle – na čistě komerční bázi a bez zprostředkování projektu ekonomické diplomacie ZÚ Haag, ale startupy a výzkumné instituce mají významná finanční omezení a zcela jistě by se všichni nesešli na jednom „Českého pavilónu“, tj. byli by mnohem méně viditelní a nezískaly by další marketingové výhody, které již byly předjednány ZÚ Haag.

 „Integrovaný“ přístup je využit také na straně participujících institucí v Nizozemsku – na projektu se podílejí také České centrum Rotterdam a CzechTrade Rotterdam.

2.     Představení českých vinařů v Nizozemsku

Cíle projektu:

•             Zvýšení prodeje českých vín v Nizozemsku min. o 1 mil. Kč, resp. na cca 10 mil. Kč ročně (tj. nárůst o 17% v r. 2018 proti r. 2015).

•             Osobní a inspirativní prezentace (max.) 10 českých vinařů.

•             Účast (min.) 40 zástupců z následujících cílových skupin - importérů a distributorů vína, supermarketových řetězců, hotelových a restauračních sítí, vinoték, odborných novinářů, blogerů a sommeliérů.

•             Zlepšení vnímání ČR jako země vinařů a zároveň jako vhodný cíl pro vinařskou turistiku – bude měřeno počtem adresátů informačních e-mailů a počtem čtenářů blogu.

Jedinečnost projektu spočívá zejména v komplexním přístupu k propagaci českých vín a vinařů – od účasti na veletrhu „WINE PROFESSIONAL“ v Amsterdamu, přes pravidelné informační e-maily a blogy, organizaci „presstripu“ do ČR, až po závěrečný „VIP“ degustační oběd a ochutnávku vín pro odbornou veřejnost.

Role ZÚ - ekonomické diplomacie je nenahraditelná zejména z důvodu celkového zastřešení celého projektu a možnosti využití vlastních pracovníků a rezidence ZÚ Haag.

Klíčovou osobou a hlavním dodavatelem většiny služeb, společně a v koordinaci se ZÚ Haag, bude paní Janna Rijpma-Meppelink (dále Janna), zakladatelka unikátního konceptu NOMOH - www.nomoh.nl, sommeliérka, spisovatelka a novinářka píšící o víně, konsultantka & konferenciérka, členka F.I.J.E.V. a Rady „Compagnons du Beaujolais Pays Bas“, která je českého původu.

3.     Prezentace českých designerů na veletrhu DUTCH DESIGN WEEK 2017

(Hlavním autorem a navrhovatelem tohoto projektu je ředitelka CzechTrade Rotterdam, Andrea Märzová.)

Cílem projektu je prezentace českých umělců, designerů, inovátorů a hi-tech vývojářů na mezinárodním veletrhu Dutch Design Week 2017, který se koná ve dnech 21. – 29. 10. 2017 v nizozemském Eindhovenu. Tato akce je největší tohoto druhu v Evropě, navazuje na řetězec akcí „design week“ v ostatních zemích (včetně České republiky).

České výrobky jsou z hlediska účelu tohoto veletrhu velmi kvalitní, na vysoké úrovni a v zahraničí konkurenceschopné. O této skutečnosti svědčí i úspěch českého skla např. ve Velké Británii, Vietnamu a Číně, čeští návrháři a designéři slaví úspěch i v Itálii či arabských zemích.

Pro české společnosti či samostatné designery je toto šance pro prezentaci jejich práce na jedné z největší akcí tohoto směru v Evropě. Bez naší pomoci by byla účast výrazně nad jejich finanční možnosti. Kompletní organizací expozice společného stánku pod hlavičkou agentury CzechTrade, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a Ministerstva zahraničních věcí ČR, před-veletržním „koučinkem“ a jazykovou podporou v podobě překladů a tlumočení (čeština-angličtina, čeština-nizozemština, čeština-angličtina) může být tak český subjekt (= vystavovatel) plně připraven na prezentaci svých produktů, děl i know-how. Bez naší iniciativy by tento obor, ve kterém je Česká republika více než konkurenceschopná a má co nabídnout, byl, ke škodě jejích tvůrců a autorů, v zahraničí jen velmi těžko dostupný.

Závěr

Co dodat? Předložením návrhů jsem ukončil další, o něco více hektické, období a pomalu se přesouvám do klidnějšího adventního a vánočního času. Snad budu mít tedy i dost času řádně (tj. s kelímkem svařáku v ruce a s rodinou) navštívit také královské vánoční trhy zde v Haagu. A zároveň je tento čas plný očekávání, „samozřejmě“, jak příchodu Ježíška, tak rozhodnutí o schválení a financování výše uvedených projektů. Útěchou mi je, že zrození Páně je na lidských aktivitách závislé pouze omezeně a že rozhodnutí o financování „mých“ projektů je možné chápat pozitivně v každém případě:

  • Ano – budu se moci realizovat a pokusit se naplnit své představy a návrhy.
  • Ne – budu mít více času na přípravu svého návratu do ČR v létě příštího roku.

Tak uvidíme – děj se vůle boží. Čtenáři mohou své názory pochopitelně projevit ve slušné diskusi.

Na závěr tedy nezbývá než popřát ostatním blogařům a všem laskavým čtenářům, zvyšovatelům karmy, i těm ostatním, pokojný advent, klidné a/nebo veselé vánoce a do nového roku vše nejlepší, hodně skvělých blogů, spoustu úspěchů a zejména osobního štěstí!

Těším se na další bloggerská setkávání v novém roce!

Autor: Roman Holý | pondělí 19.12.2016 12:07 | karma článku: 15,66 | přečteno: 310x
  • Další články autora

Roman Holý

Proč potřebujeme dobré inovace a zodpovědnost?

Památce Václava Havla a Jana Sokola. A mým rodičům a rodině. Světem „obchází strašidlo, kterému“ (Havel, 2021) říkají „populismus“...

7.7.2021 v 8:54 | Karma: 8,34 | Přečteno: 166x | Diskuse| Hyde park

Roman Holý

Dvakrát 7 let aneb 14 pravidel pro život (a práci) na zamini

Tento blog popisuje, rádoby vtipným způsobem, mých 14 let na zamini a z toho vyplývajících 14 pravidel pro život a la Jordan Peterson.

8.4.2019 v 10:08 | Karma: 25,81 | Přečteno: 1883x | Diskuse| Hyde park

Roman Holý

Startupy a Venture Capital aneb jak zbohatnout?

Jelikož chápu, že i laskavý čtenář si může položit otázku, proč úředník (diplomat) píše o startupech a Venture kapitálu, tak se pokusím stručně odpovědět.

30.12.2016 v 16:58 | Karma: 12,65 | Přečteno: 413x | Diskuse| Ekonomika

Roman Holý

Google přesouvá licenční poplatky přes Nizozemsko v objemu cca 15 mld. EUR

Dne 21.12.2016 se objevila v nizozemském tisku (deník „Financieele Dagblad“) zpráva, že Google přesouvá licenční poplatky přes Nizozemsko v objemu cca 15 mld. EUR.

30.12.2016 v 10:16 | Karma: 21,11 | Přečteno: 433x | Diskuse| Ekonomika

Roman Holý

Kdy nás převálcují roboti a umělá inteligence?

Záměrně provokativní otázka, na kterou neexistuje ani jednoduchá, ani přesná odpověď. Osobně bych si tipl, že to nebude úplně brzy, tj. ani do roka, ani v příští pětiletce, ale do konce 21. století zcela určitě! Možná v roce 2035.

15.11.2016 v 7:00 | Karma: 15,60 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ekonomika

Roman Holý

Vybrané globální problémy z pohledu ekonomického diplomata

Tento blog byl v jiném formátu přednesen autorem v rámci „1st International Conference on Business Diplomacy“, která se konala na Windesheim University ve Zwolle 4.12.2015. Zpracovává „populárně-vědeckým“ způsobem vybraná témata.

4.8.2016 v 7:00 | Karma: 12,56 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ekonomika

Roman Holý

Pohádka o tom, jak jsem pomáhal českým startupům a potkal při tom prince

Tento blog je vlastně takovou pohádkou, jak jsme (čeští podnikatelé a já) vyrazili do velkého startupového světa a potkali tam nikoliv princeznu, ale nizozemského prince Constantijna, bratra krále Viléma-Alexandra....

6.7.2016 v 8:00 | Karma: 15,63 | Přečteno: 291x | Diskuse| Ekonomika

Roman Holý

Zemědělská diplomacie v nizozemské praxi aneb jak to dělají ve světě?

V poslední době mohl pozorný čtenář médií narazit na zprávy typu „Stát hledá zemědělské diplomaty“. Samozřejmě, funkce zemědělských diplomatů nebo specifičtěji „zemědělských atašé“ není ve světě ani v ČR nic nového.

14.4.2015 v 7:00 | Karma: 9,18 | Přečteno: 273x | Diskuse| Ekonomika

Roman Holý

TTIP – Příliš mnoho hráčů, příliš mnoho problémů?

Tento blog / článek se zabývá vybranými aspekty připravované dohody TTIP – vlivem různých hráčů na její podobu; modely a studiemi, které predikují její přínosy a dopady, a nakonec prognózami, kdy všechna vyjednávání mohou skončit.

10.3.2015 v 10:36 | Karma: 11,34 | Přečteno: 491x | Diskuse| Ekonomika

Roman Holý

Jaký bude letošní rok v nizozemské ekonomice? Dvakrát lepší. Možná.

Nizozemskou ekonomiku letos možná čeká až dvojnásobný růst, takže čeští exportéři se mohou těšit. Jedinou vadou na kráse je, že ve světě, ale také v Nizozemsku roste počet rizikových faktorů, které mohou tento slibný růst ohrozit.

23.1.2015 v 16:36 | Karma: 7,74 | Přečteno: 412x | Diskuse| Ekonomika

Roman Holý

Proč firmy raději investují a platí daně v Nizozemsku ...

... a ne třeba v ČR?  Tento blog se věnuje (přímým) zahraničním investicím (FDI) a zejména placení daní nadnárodními společnostmi (MNEs). 

14.11.2014 v 14:28 | Karma: 15,03 | Přečteno: 1292x | Diskuse| Ekonomika

Roman Holý

Úspěšná ekonomické diplomacie aneb žádná polemika s prezidentem

„V4 Startups in the Netherlands“ - úspěšný projekt ekonomické diplomacie – prezentace českých (Visegradských) startupů dne 25. září 2014 v Rotterdamu aneb žádná polemika s panem prezidentem Milošem Zemanem.

3.10.2014 v 12:22 | Karma: 8,91 | Přečteno: 465x | Diskuse| Ekonomika

Roman Holý

Prázdninový, aneb z Haagu do Fríska, přes Výmar a Berlín zpět

Tento blog bude zcela „prázdninový“, resp. cestopisný, a jeho tématem budou především moje zážitky z dovolené, ale trochu ekonomie se do něj asi také dostane.

27.8.2014 v 10:22 | Karma: 10,14 | Přečteno: 368x | Diskuse| Cestování

Roman Holý

Má ekonomická diplomacie (v Nizozemsku) a EU smysl?

Po úvodním, relativně dobře hodnoceném blogu (karma článku: 8,46 | přečteno: 695 x – děkuji všem laskavým čtenářům!), si dovolím začít trochu provokativně a snad se mi podaří skončit pozitivně.

3.6.2014 v 11:59 | Karma: 13,33 | Přečteno: 441x | Diskuse| Ekonomika

Roman Holý

Už Vám nestačí německý trh? Pojďte do „Holandska“!

Pro úvodní blog se mi nabízelo mnoho témat. Jako nejzajímavější se mi zdály například výsledky sektorových analýz nizozemského zdravotnictví; akademického a výzkumného sektoru nebo energetiky, včetně dvou „mega-scénářů“ firmy Shell – zvítězí „oceány“ nebo „hory“? (viz http://www.mzv.cz/hague/cz/obchod_a_ekonomika/obchodni_investicni_a_inovacni.html) Zajímavé byly také dojmy z konzultací vrchního ředitele sekce ekonomické MZV Ivana Jukla nebo z návštěv nizozemských „center of excellence“, která tak skvěle realizují propojení vědy s businessem – Eindhoven (High-Tech a Philips), Leiden (Life Sciences), Wetsus (voda) nebo Wageningen (zemědělství a potraviny).

26.3.2014 v 22:25 | Karma: 10,65 | Přečteno: 797x | Diskuse| Ekonomika
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 548x
Ing. Roman Holý, Ph.D. podnikatel (www.hrc.cz - Holy Roman Capital & Innovations, s.r.o.), jednatel, bývalý diplomat (MZV ČR, Washington D.C., OECD Paříž, ZÚ Haag), Praha

(tj. nikoliv hudebník - zdravím!)

Seznam rubrik