Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohádka o tom, jak jsem pomáhal českým startupům a potkal při tom prince

Tento blog je vlastně takovou pohádkou, jak jsme (čeští podnikatelé a já) vyrazili do velkého startupového světa a potkali tam nikoliv princeznu, ale nizozemského prince Constantijna, bratra krále Viléma-Alexandra.…

A jak to bylo doopravdy? Ve dnech 23.-24. května 2016 se české (V4) startupy úspěšně zúčastnily dvou akcí v rámci Startup Fest Europe. Jako první proběhla 23. května 2016 konference „V4 Startups & Scale-ups in the Netherlands“ v prostorách Erasmus Centre for Entrepreneurship - Rotterdam Science Tower. Hlavní akcí světové úrovně bylo právě oficiální zahájení Startup Fest Europe, které se uskutečnilo v budově staré burzy v Amsterdamu 24. května 2016.

 

Jak ta „pohádka“ vlastně začala?

V mém případě to reálně začalo v r. 2014, respektive už v r. 2013 – detaily viz můj starý blog „Úspěšná ekonomické diplomacie aneb žádná polemika s prezidentem“. Impulsů pro opakování tohoto konceptu („projektu ekonomické diplomacie“) bylo několik:

  1. Některé startupy, které se zúčastnily akce v r. 2014, získaly investice v celkovém objemu cca 2 mil. EUR.
  2. Všichni velvyslanci V4 (Visegrádská skupina, tj. Česká republika, Maďarsko, Polsko a Slovensko) chtěli tento projekt zopakovat.
  3. V rámci právě uplynulého českého předsednictví ve V4 a mých trvalých sympatií k startupům to byl vhodný projekt také pro mne, resp. pro mou velvyslankyni, i pro ústředí MZV v Praze, které jej schválilo a poskytlo na něj i částečně finance.

Když někdy v září 2015 padlo interní (v rámci velvyslanectví) rozhodnutí projekt zopakovat a zároveň se objevila idea spolupráce s organizací StartupDelta, tak jsme se pokusili spojit s tehdejší „Startup Envoy“ („startupovou velvyslankyní“), Neelie Kroes (bývalou nizozemskou eurokomisařkou). To se, bohužel, ukázalo jako nemožné i pro českou velvyslankyni, takže došlo k setkání pouze na pracovní úrovni v listopadu 2015. Poté následovala nepravidelná emailová a telefonická komunikace se zástupci StartupDelta, která vyvrcholila oficiální schůzkou na velvyslanecké úrovni v únoru 2016. Hlavní kontaktní osobou se mezitím stal Che - Christopher "Che" Mott, Američan žijící v Nizozemsku, ředitel a zakladatel Global Venture Forum a OpenStrategic.

 

Jak jsem potkal prince

V jeho telefonátech a emailem se objevila informace, že možná (ne-)přijde i nějaký Constantijn. Když den před schůzkou prohlásil, že Constantijn asi přijde, tak jsem se zeptal, kdo to je, že potřebuji znát taky příjmení a firmu, kde dělá… Zaznělo, že Constantijn Prince, načež jsem upřímně řekl, že žádného Constantijna Prince neznám. Teprve když na vysvětlenou dodal, že to je přeci bratr Viléma-Alexandra, tak mi to došlo… Jako omluvu mohu pouze dodat, že předtím jsem Constantijna nejen nikdy nepotkal (oficiálních královských akcí se většinou neúčastní), ale ani jsem o něm neslyšel, protože dosud působil převážně v nitru Evropské komise (mj. jako „Deputy Head of Cabinet Vice President Kroes“) a jeho zapojení v rámci Startup Fest Europe mělo mnohem menší publicitu než v případě Neelie Kroes. Samozřejmě jsem varoval velvyslankyni, ale ani jeden jsme příliš nevěřili, že opravdu přijde. Přestože se Velvyslanectví ČR nachází přímo naproti královskému paláci Noordeinde, tak přeci jen, členy královské rodiny nepotkáváme každý den. A on přišel a byl nejen bez kravaty a bez ochranky, ale hlavně velmi sympatický a neformální! Bylo pak pro mne velkým překvapením a zklamáním, když nejmenovaný velvyslanec po princově odchodu prohlásil, že jeho účast a řeč byly pro něj „největším zklamáním“, ale přeložil jsem si to diplomaticky / psychoanalyticky jako závist, že nepřišel na rezidenci k němu…

 

Já byl tak naivní a hloupý (Honza / Roman)…

…, že jsem si myslel, že to tentokrát bude o dost jednodušší, než minule (2014). A ono bylo, ale jen něco – spolupráce s kolegy a kolegyní z V4. Zde pravděpodobně sehrály svou roli pozitivní důsledky diplomatického života – všichni se během necelých dvou let vyměnili a já byl tak jediný s osobní zkušeností z projektu „V4 Start-ups in the Netherlands“ – úspěšné představení V4 startupů 25.9. 2014 v Rotterdamu. Komunikace tak byla mnohem pohodovější a kolegové mnohem více respektovali jednotlivé kroky, které jsem v projektu navrhl.

Bohužel, ostatní věci byly komplikovanější:

  1. Na realizaci celého projektu bylo mnohem méně času – místo v září proběhla hlavní akce už v květnu (z důvodu napojení na Startup Fest Europe).
  2. Místo jednoho projektu jsem vlastně organizoval paralelně dva najednou – „V4 Startups & Scale-ups in the Netherlands“ 23. května 2016 v Rotterdamu a zároveň účast českých startupů na Startup Fest Europe  - Startup Garden & Global Investor Tour 24. května 2016 v Amsterdamu.
  3. Navíc jsem musel zprostředkovávat i komunikaci a smlouvu mezi sponzorem (Corpin a.s. – Jirko, díky!) a organizátorem Startup Garden & Global Investor Tour a zároveň zajišťovat, resp. pomáhat ladit, „detaily“ účasti náměstka MPO Tomáše Novotného, startupů a investorů z ČR (Chenen a.s. – Michale, díky!).

 

Jak to všechno skončí?

Svatbou prince s princeznou asi ne, to už tady bylo… Ideální „Happy End“ by byla samozřejmě „svatba“ – spojení investora s kterýmkoliv zúčastněným startupem. Čeští vítězové „V4 Startups & Scale-ups in the Netherlands“ (MyStay a Runecast) a účastníci Startup Fest Europe  - Startup Garden (Runecast, Battswap a Comprimato) k tomu mají důležité předpoklady, takže snad mohu optimisticky doufat, že k nějaké investici opět dojde a že bude ideálně ještě větší než v r. 2014.

A úplně pohádkový konec by byl, kdyby se některý ze zúčastněných startupů proměnil v „unicorna“ / jednorožce! Ale jelikož v reálném životě takové proměny trvají pár let, tak se zatím budu radovat z toho, že s jedním opravdovým českým Unicornem již mohu spolupracovat - České ICT firmy mají příležitost se prezentovat v Nizozemsku – 18. října 2016.

 

Konec - několik pohádek – „královských“ rad, jak (a proč) se to dělá?

Videos, talks and reports of the Startup Fest Europe Opening - Tim Cook (Apple), Eric Schmidt (Alphabet / Google), Travis Kalanick (Uber) nebo Nathan Blecharczyk (Airbnb)!

V4 Startups & Scale-ups 2016 Winners and Interviews from the event.

Přeji všem čtenářům pohodový poslech a zejména hodně úspěchů a štěstí ve Vašem podnikání / pohádkách Vašich životů!

Autor: Roman Holý | středa 6.7.2016 8:00 | karma článku: 15,63 | přečteno: 291x
  • Další články autora

Roman Holý

Proč potřebujeme dobré inovace a zodpovědnost?

Památce Václava Havla a Jana Sokola. A mým rodičům a rodině. Světem „obchází strašidlo, kterému“ (Havel, 2021) říkají „populismus“...

7.7.2021 v 8:54 | Karma: 8,34 | Přečteno: 166x | Diskuse| Hyde park

Roman Holý

Dvakrát 7 let aneb 14 pravidel pro život (a práci) na zamini

Tento blog popisuje, rádoby vtipným způsobem, mých 14 let na zamini a z toho vyplývajících 14 pravidel pro život a la Jordan Peterson.

8.4.2019 v 10:08 | Karma: 25,81 | Přečteno: 1883x | Diskuse| Hyde park

Roman Holý

Startupy a Venture Capital aneb jak zbohatnout?

Jelikož chápu, že i laskavý čtenář si může položit otázku, proč úředník (diplomat) píše o startupech a Venture kapitálu, tak se pokusím stručně odpovědět.

30.12.2016 v 16:58 | Karma: 12,65 | Přečteno: 413x | Diskuse| Ekonomika

Roman Holý

Google přesouvá licenční poplatky přes Nizozemsko v objemu cca 15 mld. EUR

Dne 21.12.2016 se objevila v nizozemském tisku (deník „Financieele Dagblad“) zpráva, že Google přesouvá licenční poplatky přes Nizozemsko v objemu cca 15 mld. EUR.

30.12.2016 v 10:16 | Karma: 21,11 | Přečteno: 433x | Diskuse| Ekonomika

Roman Holý

Projekty na podporu ekonomické diplomacie aneb královské vánoční trhy v Nizozemsku

Přiznávám, že část výše uvedeného názvu je citací z příslušného metodického pokynu, za což se omlouvám, ale v pátek odpoledne / pondělí dopoledne už / ještě nemám dost fantazie a kreativity na něco lepšího.

19.12.2016 v 12:07 | Karma: 15,66 | Přečteno: 310x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 548x
Ing. Roman Holý, Ph.D. podnikatel (www.hrc.cz - Holy Roman Capital & Innovations, s.r.o.), jednatel, bývalý diplomat (MZV ČR, Washington D.C., OECD Paříž, ZÚ Haag), Praha

(tj. nikoliv hudebník - zdravím!)

Seznam rubrik