Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zemědělská diplomacie v nizozemské praxi aneb jak to dělají ve světě?

V poslední době mohl pozorný čtenář médií narazit na zprávy typu „Stát hledá zemědělské diplomaty“. Samozřejmě, funkce zemědělských diplomatů nebo specifičtěji „zemědělských atašé“ není ve světě ani v ČR nic nového.

(Globální ) úvod

Z přehledu můžeme vidět, že funkci „zemědělských atašé“ využívá cca 15 (zemědělských) mocností, u ostatních zemí je tato činnost zahrnuta v práci „obchodních radů“, případně diplomatů „generalistů“. Zajímavý může být také fakt, že tento seznam zemí se zcela neshoduje se seznamem největších exportérů zemědělských produktů, i když min. u Brazílie se jedná o chybu ve statistice, protože má po celém světě 8 zemědělských atašé. Mezi další neuvedené významné zemědělské exportéry patří také Thajsko, Indonésie a Belgie. Pro správné chápání je samozřejmě důležité rozlišovat tuto statistiku od celkové zemědělské produkce, kam samozřejmě patří třeba Indie a Nizozemsko je v tomto ohledu „až“ na 22. místě. Z toho logicky vyplývá, že v případě Nizozemska je velká část jeho exportů tvořena „re-exporty“, kdy se dovezou potřebné suroviny (a někdy dokonce i již hotové produkty), ty se více či méně zpracují (v některých případech tedy pouze přebalí nebo přeloží z lodě na vlak nebo náklaďák anebo obráceně) a pošlou se do světa, resp. z 80% do EU. Tento fakt pouze potvrzuje, že Nizozemsko není pouze „zemědělským národem“, ale především zemí obchodníků!

Česká republika

V československé historii může být za prototyp úspěšného zemědělského diplomata považován, pochopitelně s trochou nadsázky a zobecnění, také Andrej Babiš. V době, kdy byl vyslán jako delegát podniku zahraničního obchodu Petrimex do Maroka a zabýval se tam hlavně dovozem surovin (fosfátů) pro výrobu hnojiv v Československu. Kam až dotáhl tuto svou (chemicko-) zemědělskou diplomacii už všichni víme.

Není samozřejmě účelem tohoto textu jakkoliv komentovat rozmístění agrárních expertů na českých ambasádách (v Rusku, Srbsku, Saúdské Arábii, Číně a na Ukrajině), které bylo jistě předmětem mnoha diskusí, kterých jsem se neúčastnil. Nicméně bych rád vyjádřil obavu, že v kvalifikačních požadavcích na tyto pozice jsou dvě (v tomto případě možná trochu zbytečné?) podmínky, které, dle mého názoru, významně zmenší množinu potenciálních vhodných kandidátů. Jedná se o znalost dvou cizích jazyků (většina lidí v businessu ovládá pouze angličtinu a pokud by byla důležitá znalost druhého cizího jazyka, tak nejspíše jazyka dané země) a zejména podmínka bezpečnostní prověrky na stupeň „Tajné“, kterou většina lidí nemá a nepotřebuje a její získání trvá cca jeden rok.

Při pohledu do příslušných statistik můžeme vidět, že i v případě ČR se většina agrárního obchodu odehrává v rámci EU, ale na rozdíl od Nizozemska zůstává celková bilance záporná – ve výši 18 mld. Kč, přestože tento schodek od r. 2012 klesá. A ne zcela překvapivě můžeme také zjistit, že Nizozemsko je na straně dovozu do ČR první zemí (celkově čtvrtou), která není naším sousedem a teprve za ním jsou známější producenti jako Itálie nebo Španělsko.

Nizozemská tradice

Je dobré si uvědomit, že Nizozemsko nezískalo tuto pozici (2. největší světový exportér zemědělských produktů po USA a před Německem; s neuvěřitelným objemem 101 mld. USD) ani náhodou, ani rychle. Dobrým příkladem je např. historie pěstování tulipánů – holandského národního symbolu, jehož přirozená sezóna právě nastává (otevírání květinového parku Keukenhof). „Tulipánová horečka“ je název pro jednu z nejstarších spekulativních bublin, která proběhla v Holandsku v letech 1634-1637. V této době se lidé nezdráhali kvůli nákupu tulipánových cibulí prodat svůj dům či statek. V roce 1637 se dokonce objevil případ výměny pivovaru v Utrechtu (hodnota 30 000 guldenů) za 3 kusy vzácných cibulí! Je zajímavé, že ve stejné době se dal měšťanský dům v Amsterodamu koupit přibližně za 10 000 guldenů. I dnes je jasné, že tyto ceny nemohly vydržet věčně, takže v okamžiku, kdy začaly klesat, tak mnoho obchodníků zbankrotovalo a mj. se jednou z obětí krize stal také malíř Rembrandt van Rijn, který byl donucen vyhlásit úpadek a prodat svůj dům v dražbě. A jaká je dnešní tulipánová realita? Svazek 50 malých tulipánků můžete koupit i za 5,- EUR! A zhruba polovina „holandských“ květin je dovážena z Afriky nebo z Izraele a poté většinou opět exportována do celého světa. Celkem tak nizozemský květinový průmysl vyváží zboží v hodnotě více než 16 mld. EUR.

Dalším „kulturním“ důkazem důležitosti zemědělské produkce v Nizozemsku může být velký počet starých obrazů se zemědělskou tématikou a zvířaty zvláště – často i téměř v životní velikosti. Mým odhadem je v nejlepší haagské galerii Mauritshuis téměř polovina obrazů, na kterých je nějaké zvíře, a často jsou dokonce hlavním tématem. A dívka s perlou pouze jedna.…J

Nizozemská zemědělská diplomacie

Síť „zemědělských radů“ podporuje holandské firmy s mezinárodními ambicemi v zemědělském a potravinářském sektoru. Celá síť má 42 poboček, které působí v celkem 74 zemích. Zároveň fungují i při významných mezinárodních organizacích jako je např. FAO (specializovaná agentura OSN pro výživu a zemědělství) se sídlem v Římě, při EU v Bruselu a při WTO v Ženevě. Vyslaným radům navíc většinou asistují ještě místní experti, což jim pomáhá rychle sehnat ty správné informace nebo pomoci firmám v úspěšném podnikání. Navíc mají za úkol, jako všichni diplomaté, být v dobrém kontaktu s místní vládou, nejčastěji samozřejmě s ministerstvem zemědělství. Často tak mají exkluzivní přístup ke slibným projektům v rámci státní správy nebo místní samosprávy. Poskytované služby zemědělských radů standardně obsahují vyhledávání obchodních informací; získávání informací o relevantních právních předpisech; informace a pomoc při řešení veterinárních a fytosanitárních překážek; asistence při zahajování zemědělských projektů a zapojování se do místních dodavatelských řetězců.

Nejen obchod, ale také vzdělávání, výzkum a inovace

Pochopitelně, tak velký zemědělský export a intenzívní produkce si vyžadují také patřičné akademické a vědecké zázemí. To má centrum ve Wageningenu, kde prosperuje místní zemědělská univerzita Wageningen UR (University & Research centre) a na ni navazující „Food Valley“ – zastřešující organizace, která zahrnuje celkem více než 15 000 vědců, 150 společností a 20 vědecko-výzkumných institucí. Pro lepší představu si můžeme srovnat Wageningen UR s Českou zemědělskou univerzitou v Praze. Žebříček nejlepších světových univerzit – 73. místo vs. ČZU - nehodnocena. Počet studentů – 10 000 vs. 28 000. Celkový počet recenzovaných akademických publikací za posledních 10 let – 104 000 cca vs. 1 800 (nebo citace a patenty celkem cca 387 000 vs. 15 900). Je tedy zřejmé, kde je vědecká kvalita i kvantita.

EXPO 2015 zaměřené na zemědělský business – budoucnost

Původně nizozemská vláda účast na EXPO 2015 v Miláně odmítla, ale NCH (Netherlands Council for Trade Promotion) toto rozhodnutí změnila a vytvořila za tímto účelem speciální nadaci, která nizozemskou účast zajišťuje. Holandští organizátoři zdůrazňují, že téma EXPO 2015 (“Feeding The Planet, Energy for Life”) souzní s národními silnými stránkami a „top sektory“, proto by byla neúčast nizozemského pavilónu a firem zcela nelogická. Celá účast je založena na principu PPP, kdy zhruba polovina nákladů by měla být hrazena ze soukromých prostředků a druhá polovina z veřejných (přesné rozdělení není zatím známo, protože k oficiálnímu potvrzení nizozemské účasti došlo teprve v listopadu 2014 a stále probíhá intenzívní hledání možných finančních i jiných zdrojů!). Heslo jejich účasti je "Share, Grow, Live" a motto NCH „From Contacts to Contracts“. Nizozemské akce budou probíhat na dvou lokalitách – 1) v národním pavilónu na výstavišti EXPO (o rozloze 2 400 m2) a 2) na „Nizozemském dvoře“ v reprezentativních prostorech Milanese Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia "Leonardo da Vinci" (zde budou k dispozici prostory o rozloze cca 40 000 m2!). Hlavním rozdílem proti minulým nizozemským účastem na výstavách EXPO bude zaměření na business! Samozřejmě, některé aktivity budou mít i přesah např. do oblastí „Dialogu o udržitelnosti“ nebo prezentace vědy, výzkumu a inovací. Jako hlavní klienty EXPO nabídky vidí potravinářské firmy, dodavatele do zemědělsko-potravinářských řetězců a výzkumné instituty nebo společnosti zaměřené na inovace v těchto oblastech. Rozsáhlá nabídka služeb NCH v rámci EXPO 2015 pro všechny firemní nebo akademické zájemce se pohybuje v rozmezí 250 – 750 EUR / účastníka až po 7 500 – 15 000 EUR + DPH / společnost – dle rozsahu, resp. dohody.

Závěr

Je tedy zřejmé, že výkonnost nizozemského zemědělského a potravinářského sektoru nelze jednoduše (vůbec?) napodobit a pravděpodobně na tom moc nezmění ani pět vyslaných zemědělských diplomatů, navíc pokud opravdu dva z nich budou působit v zemích postižených válečným konfliktem, resp. obchodními sankcemi. Samozřejmě se budu rád mýlit, pokud se brzy podaří změnit bilanci českého agrárního zahraničního obchodu do pozitivních čísel.

V nizozemském případě se jedná o dobře promazaný kolos, který v sobě spojuje nejen zemědělskou a obchodní diplomacii, ale zejména staletou tradici, aktuální úspěchy v příslušných vědách a inovacích a nemalé finanční prostředky nejen ze státních, ale zejména ze soukromých zdrojů. Obávám se, že všechny tyto faktory v ČR ve velké míře chybí. Přesto, nebo právě proto, je nutné, abychom se těmito „best practices“ inspirovali a v maximální možné míře je zaváděli i v našich skromných podmínkách.

 

Autor: Roman Holý | úterý 14.4.2015 7:00 | karma článku: 9,18 | přečteno: 273x
  • Další články autora

Roman Holý

Proč potřebujeme dobré inovace a zodpovědnost?

Památce Václava Havla a Jana Sokola. A mým rodičům a rodině. Světem „obchází strašidlo, kterému“ (Havel, 2021) říkají „populismus“...

7.7.2021 v 8:54 | Karma: 8,34 | Přečteno: 166x | Diskuse| Hyde park

Roman Holý

Dvakrát 7 let aneb 14 pravidel pro život (a práci) na zamini

Tento blog popisuje, rádoby vtipným způsobem, mých 14 let na zamini a z toho vyplývajících 14 pravidel pro život a la Jordan Peterson.

8.4.2019 v 10:08 | Karma: 25,81 | Přečteno: 1883x | Diskuse| Hyde park

Roman Holý

Startupy a Venture Capital aneb jak zbohatnout?

Jelikož chápu, že i laskavý čtenář si může položit otázku, proč úředník (diplomat) píše o startupech a Venture kapitálu, tak se pokusím stručně odpovědět.

30.12.2016 v 16:58 | Karma: 12,65 | Přečteno: 413x | Diskuse| Ekonomika

Roman Holý

Google přesouvá licenční poplatky přes Nizozemsko v objemu cca 15 mld. EUR

Dne 21.12.2016 se objevila v nizozemském tisku (deník „Financieele Dagblad“) zpráva, že Google přesouvá licenční poplatky přes Nizozemsko v objemu cca 15 mld. EUR.

30.12.2016 v 10:16 | Karma: 21,11 | Přečteno: 433x | Diskuse| Ekonomika

Roman Holý

Projekty na podporu ekonomické diplomacie aneb královské vánoční trhy v Nizozemsku

Přiznávám, že část výše uvedeného názvu je citací z příslušného metodického pokynu, za což se omlouvám, ale v pátek odpoledne / pondělí dopoledne už / ještě nemám dost fantazie a kreativity na něco lepšího.

19.12.2016 v 12:07 | Karma: 15,66 | Přečteno: 310x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 548x
Ing. Roman Holý, Ph.D. podnikatel (www.hrc.cz - Holy Roman Capital & Innovations, s.r.o.), jednatel, bývalý diplomat (MZV ČR, Washington D.C., OECD Paříž, ZÚ Haag), Praha

(tj. nikoliv hudebník - zdravím!)

Seznam rubrik