Jaký bude letošní rok v nizozemské ekonomice? Dvakrát lepší. Možná.

23. 01. 2015 16:36:42
Nizozemskou ekonomiku letos možná čeká až dvojnásobný růst, takže čeští exportéři se mohou těšit. Jedinou vadou na kráse je, že ve světě, ale také v Nizozemsku roste počet rizikových faktorů, které mohou tento slibný růst ohrozit.

Jeden o trochu starší a zkušenější kolega mi kdysi říkal, že musím psát jako Čapek – „jasně, stručně a hezky“, což je samozřejmě velká výzva. Bohužel, už na MZV nepracuje, protože mu neobnovili bezpečnostní prověrku, takže to s ním nemohu zkonzultovat. Jiný kamarád, profesí novinář, mi poradil „méně čísel, odborných výrazů atd.“, takže se budu snažit, protože mým cílem stále zůstává min. 1 000 čtenářů a karma větší než deset...J

Stručně by se dalo napsat, že dvakrát lepší než vloni a to doslova. Podle CPB (Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis - http://www.cpb.nl/en/number/cpbs-short-term-forecasts-december-2014) byl růst HDP v r. 2014 tři čtvrtě procenta (to je zatím samozřejmě pouze odhad) a letos by měl být přesně dvojnásobný – jedno a půl procenta. A ostatní klíčové indikátory by se měly také zlepšovat. Export poroste, ale, a to je velmi důležité a zajímavé pro české firmy, import ještě více! Inflace by měla zůstat nízká, ale mzdy by měly růst. Počet nezaměstnaných by měl konečně klesnout a vládní deficit bude pravděpodobně také klesat.

Komplexně, v číslech a grafech to můžeme pěkně vidět na stránkách OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj).

OECD-BLOG-2015-1.jpg

http://www.oecd.org/economy/netherlands-economic-forecast-summary.htm

Obr. - Srovnání klíčových indikátorů pro Nizozemsko, ČR, SRN a OECD

Proč Německo? Protože stejně jako v případě ČR míří největší část exportu z Nizozemska do Německa. Proto mi trochu dělá starosti, že letos naši sousedé očekávají tak malý růst, naštěstí v r. 2016 by to mělo být zase lepší a také doufám, že analytici OECD i CPB s tímto faktorem počítali.

Ale co další rizikové faktory? Bude uzavřena dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství mezi EU a USA (TTIP)? A v jaké formě? Přinese Nizozemsku a ČR očekávané výhody (zvýšení exportu do USA a celkový pozitivní impuls pro naše ekonomiky) nebo spíše nevýhody (negativní vliv na výrobu automobilového průmyslu v EU - vzhledem k tomu, že stávající tarify aplikované v EU v tomto odvětví jsou téměř osmkrát vyšší než v USA)?

Jak se bude vyvíjet situace v Rusku a vzájemné sankce? Nizozemsko očekávalo relativně vysoký dopad na aktivity svých potravinářských a zemědělských firem, což potvrdily např. i nedávné zprávy z největší nizozemské mlékárenské firmy CampinaFriesland, které klesl zisk. Naopak, na celkových statistikách se to zatím tolik neprojevilo (http://www.cbs.nl/en-GB/menu/themas/internationale-handel/cijfers/extra/internationale-handel-top-tien.htm - poslední data z října 2014), ale můžeme předpokládat jistou setrvačnost obchodu a hlavně, co když se konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou bude ještě zhoršovat?

A co ceny energií – samozřejmě zejména ropy, ale také zemního plynu nebo elektrické energie? Pravděpodobně nikdo se neodváží seriózně odhadovat, jak se bude dál vyvíjet cena ropy, která je ovšem největší položkou niz. importů a v rafinované formě také exportů, takže její současný výrazný pokles velmi ovlivňuje výši marží mnoha niz. firem a nejen Shellu. A co když nastane, resp. bude pokračovat, nějaký výraznější pokles i v cenách zemního plynu v Evropě? To by byla pro niz. státní rozpočet teprve špatná zpráva (vedle toho, že už bylo rozhodnuto o snížení těžby plynu v Groningenu o více než sedm procent, což znamená, že stát přijde o téměř miliardu EUR!).

Jak bude fungovat kvantitativní uvolňování, o kterém zrovna rozhodla ECB (Evropská centrální banka)? Mimochodem, niz. ministr financí a zároveň předseda Euroskupiny byl dlouho proti a změnil svou pozici teprve nedávno. Nebude nakonec hodnota Eura příliš nízká, inflace příliš vysoká a nemůže vše skončit prasknutím další (finanční nebo realitní) bubliny? Nizozemsko je také velkým dovozcem ze zemí mimo Eurozónu, takže by ho příliš velký propad Eura mohl také poškodit!

A co daně? V rámci EU i OECD (BEPS - Base Erosion and Profit Shifting) vzrůstá tlak na Nizozemsko, aby upravilo svá příliš výhodná pravidla pro nadnárodní společnosti – viz aktuálně obvinění Evropskou komisí v případě dohod se společností Starbucks nebo detailně také http://romanholy.blog.idnes.cz/c/435244/Proc-firmy-radeji-investuji-a-plati-dane-v-Nizozemsku.html. Nepřijde Nizozemsko o svou pozici se všemi výhodami, které to přináší?

Politické problémy? Nizozemce čekají provinční volby v březnu 2015. Vládní straně PvdA (Strana práce) klesají preference, což zvyšuje jak napětí v koalici s liberální stranou VVD, tak ohrožuje křehkou jednotu uvnitř strany (nepřipomíná Vám to něco?). Naposledy se to projevilo např. ve sporu s bankami, které prý příliš nevybíravě lobují proti návrhu na povinné navýšení kapitálu, přestože v minulém roce měly zisky větší než pět miliard EUR.

Takže můžeme naši předpověď pro letošní rok shrnout asi takto – v případě zázraku může nizozemský růst překročit i dvě procenta, ale pokud by se negativně projevila všechna výše uvedená rizika, tak může být možná i menší než jedno procento?

Autor: Roman Holý | pátek 23.1.2015 16:36 | karma článku: 7.74 | přečteno: 412x

Další články blogera

Roman Holý

Proč potřebujeme dobré inovace a zodpovědnost?

Památce Václava Havla a Jana Sokola. A mým rodičům a rodině. Světem „obchází strašidlo, kterému“ (Havel, 2021) říkají „populismus“...

7.7.2021 v 8:54 | Karma článku: 8.34 | Přečteno: 164 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1574 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 15 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 458

Ing. Roman Holý, Ph.D. podnikatel (www.hrc.cz - Holy Roman Capital & Innovations, s.r.o.), jednatel, bývalý diplomat (MZV ČR, Washington D.C., OECD Paříž, ZÚ Haag), Praha

(tj. nikoliv hudebník - zdravím!)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...