Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úspěšná ekonomické diplomacie aneb žádná polemika s prezidentem

„V4 Startups in the Netherlands“ - úspěšný projekt ekonomické diplomacie – prezentace českých (Visegradských) startupů dne 25. září 2014 v Rotterdamu aneb žádná polemika s panem prezidentem Milošem Zemanem.

Na úvod malé upozornění, tento blog není v žádném případě polemikou s panem prezidentem Milošem Zemanem ohledně „nedostatečné výkonnosti ekonomické diplomacie“ (viz také http://www.hrad.cz/cs/prezident-cr/soucasny-prezident-cr-milos-zeman/vybrane-projevy-a-rozhovory/637.shtml#), protože zaprvé pan prezident má jistě v mnoha bodech pravdu a zadruhé, motivace tohoto textu je mnohem jednodušší. Prostě touha pochlubit se s náročným projektem, na kterém jsem téměř rok pracoval (samozřejmě zdaleka ne na plný úvazek, protože ekonomičtí diplomaté mají mnohem více povinností a, bohužel, zdaleka ne všechny takto užitečné a zajímavé) a který dopadl nad očekávání dobře.

Projekt ekonomické diplomacie „V4 Startups in the Netherlands“ oficiálně začal v prosinci 2013, ale neoficiálně už 29. října 2013 při neformálním setkání ekonomických diplomatů V4, kdy tento nápad, ve značně mlhavé podobě, zazněl poprvé. V hlavě se mi totiž spojila minulá zkušenost, že MZV se snaží pomáhat všem firmám, ale ti, co naši pomoc nejčastěji potřebují, jsou zejména malé a střední podniky a také startupy, a nová zkušenost (znovu nalezené) síly holandského finančního světa, včetně venture kapitálu. Ano, „holandského“, protože z cca 90 členů NVP (Dutch private equity and venture capital association; www.nvp.nl) jich naprostá většina sídlí v Amsterdamu, případně Randstadu, tj. hlavně v provinciích Severního a Jižního Holandska a Utrechtu. Po minulé krizi (po r. 2008) začal tento trh v Nizozemsku opět růst – výše investic typu „private equity and venture capital“ dosáhla  2,4 mld. EUR v celkem 336 společnostech (a více než 16% investic směřovalo mimo Nizozemsko!), z toho samotný venture kapitál investoval 194 mil. EUR do 190 startupů, což je nejvyšší počet od krize (detaily jsou k dispozici ve zprávě THE DUTCH PRIVATE EQUITY AND VENTURE CAPITAL MARKET IN 2013).

Vše to začalo celkem „nevinně“ – několika stránkami návrhu projektu dle nové metodiky MZV. A pak se to začalo klasicky komplikovat a rozšiřovat – desítky jednání a oficiálních zpráva a dokumentů a stovky telefonátů a e-mailů. „Pozoruhodné“ bylo např. naše první setkání (zástupců V4) právě s vedením NVP, včetně paní ředitelky T. Molenaar, 11. března 2014 v Amsterdamu. Kdy nám vysvětlila, že jejich členové investují pochopitelně zejména v Nizozemsku, případně v zemích Beneluxu a občas také v Německu. A opravdu pouze výjimečně jinde v blízkých zemích s přímými lety – např. v Helsinkách. Trochu překvapeni jsme jí vysvětlili, že do našich zemí také existují přímé lety a že jsou mnohem kratší než do Helsinek… Přestože jsme pochopili, že všechny země na východ od Německa jsou pro ni víceméně podobné Ukrajině, tak nakonec jsme se dohodli na „ideální investici“ – výše cca 5 mil. EUR, druhé nebo další investiční kolo a přítomnost silného lokálního investora.

Dalšími (rozhodujícími?) milníky projektu bylo nalezení sponzora – našeho honorárního konzula v Groningenu, podnikatele a investora Alberta-Jana Postmy a klíčových partnerů Altexu a Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE). Nejzajímavější byl první kontakt s majitelem Altexu (je to také startup, ale nizozemský), Vladem Kysuckým (slovenským občanem, toho času doktorandským studentem na Rotterdam School of Management, Erasmus University v Rotterdamu), který mi takhle jednou v únoru zavolal, zrovna když jsem přemýšlel, jak budu dělat webové stránky pro náš projekt, když to sám moc neumím a nedostal jsem na to peníze. A jelikož Vlado zase potřeboval kontakty na vhodné české startupy (a ty jsem v dostatečné podobě měl), tak jsme se velmi rychle domluvili na vzájemné spolupráci a věřím, že ani jeden z nás nelitoval.

C. G. Jung takovéto jevy definoval jako „synchronicitu“ – viz stručná definice - http://jung.sneznik.cz/soubor_slovnik/slovnik_synchronicita.htm nebo wiki - http://cs.wikipedia.org/wiki/Synchronicita. A ECE nám poskytlo zdarma skvělé prostory v 11. patře Rotterdam Science Tower, potřebnou reklamu a za nákladové ceny pohoštění a další služby pro všechny účastníky (viz také http://www.rsm.nl/about-rsm/news/detail/3130-dutch-prime-minister-mark-rutte-to-open-ece-startup-campus/).

Projekt pak vyvrcholil úspěšným představením V4 startupů 25. září 2014 v Rotterdamu. Na akci se osobně prezentovalo celkem 11 českých start-upů (a více než 30 startupů z ostatních zemí V4), z toho 7 plenární prezentací a 4 „pouze“ v rámci individuálních jednání s potenciálními investory a partnery. Dále byli přítomni 2 „čeští“ investoři a několik dalších účastníků s vazbami na ČR. Celkem se akce zúčastnilo více než 100 lidí, z toho cca 20 investorů nebo zástupců investičních společností převážně se sídlem v Nizozemsku nebo v jiných zemích (např. v Německu nebo v Belgii). Toto relativně malé číslo bylo výsledkem opravdu velkého „marketingového“ úsilí – využili jsme samozřejmě osobních kontaktů a databází všech ambasád V4 i databázi investorů Altexu (desítky osobních dopisů a stovky e-mailů); cílené reklamní kampaně prostřednictvím Google na investory do startupů v zemích Beneluxu a v Londýně (City) i tradiční reklamy v Het Financieele Dagblad, kde také 6. října vyjde další malá reklama – gratulace vítězným společnostem a poděkování všem sponzorům, investorům a účastníkům akce.

Důležité pro nás bylo, že se osobně zúčastnila T. Molenaar, ředitelka NVP i někteří členové a mnoho dalších důležitých osob, včetně J. Siemonse, ředitele NCH (Netherlands Centre for Trade Promotion). Za Velvyslanectví v Haagu se akce osobně zúčastnil pan velvyslanec J. Horák a moje maličkost. S prezentací vystoupil ředitel L. Matějka z CzechInvestu.

Všechny důležité informace o projektu, včetně detailních informací o všech registrovaných startupech, jsou k dispozici na webových stránkách projektu - https://altxm.com/v4startups/.  Atraktivní součástí akce byla také vystoupení pozvaných řečníků - Ronalda Kleverlaana (Vice Chairman European Crowdfunding Network, advisor European Commission) a Lorda Evanse z Watfordu (Sněmovna lordů, Newsdesk Media Chairman a podnikatel se vztahem k České republice – viz http://czechrepublic.newsdeskmedia.com/Index.aspx), jehož účast zajistil ZÚ Haag (ve spolupráci se ZÚ Londýn) a jehož řeč byla „poetickým“ vyvrcholením celé akce. Výrazným a vtipným přínosem konference byl také moderátor Keith Wallace z DeInvesteerdersClub.

Akce tak přispěla k posílení nebo k navázání vztahů s nizozemskými i dalšími investory a s významnými zástupci businessové komunity a nizozemské státní správy a ke kvalitní a inovativní prezentaci ČR a ostatních zemí V4. Porota vybrala jako nejlepší český startup společnost Mews Systems, které tímto ještě jednou gratuluji!

Všechny vítězné společnosti:

BeeSafe (SK, hlasování publika)

CloudFender (SK)

Galactico (PL)

Hand-in-Scan (HU)

Mews Systems (CZ)

Celá akce tedy dopadla, podle reakcí většiny účastníků, velmi dobře. Symbolické je, že podobná akce (na mnohem vyšší úrovni, ale zase s menším počtem českých startupů) probíhala téměř paralelně v New Yorku (viz http://www.mzv.cz/jnp/cz/udalosti_a_media/x2014_09_24_ministr_zaoralek_v_usa_klicem.html - že by opět „synchronicita“?). Potvrzením vysoké konkurence v této oblasti v Nizozemsku je pak fakt, že ve stejný den se konaly „startupovské“ akce také v Amsterdamu a v Eindhovenu. Výše uvedené, dle mého názoru, také dokládá užitečnost spolupráce zemí V4 nejen v politické, ale i v ekonomické oblasti. Fotodokumentace z celé akce je k dispozici na adrese http://altxm.com/v4startups/V4-2014-Gallery

Ideálním závěrem celé akce by samozřejmě bylo, kdyby některý z účastněných českých startupů získal investici od nizozemského nebo jiného investora. Přestože v rámci akce proběhla mnohá zajímavá setkání a neformální jednání a vítězný startup - společnost Mews Systems k tomu má a bude mít vytvořeny max. předpoklady (včetně uvedení na specializovaném portálu www.altxm.com, poradenské podpory, detailního vyhodnocení společnosti - potenciální investice a aktivního vyhledávání vhodných investorů), tak je na takový závěr zatím brzy.

Pro nás příjemným problémem je, že mnoho účastníků i spoluorganizátorů z V4 se již ptalo, kdy bude další ročník, takže musíme již přemýšlet, zda a jakým způsobem jej uspořádat?

Pro mne osobně pak bylo na celém projektu nejpozitivnější to, že jsem se naučil mnoho nových věcí a hlavně setkání se zajímavými lidmi, včetně lorda Evanse (ani diplomaté nepotkávají lordy každý den, natož takto sympatické), a zejména se zástupci českých i ostatních startupů, kteří byli téměř bez výjimky schopní a milí (většinou mladí, ale ne vždy) lidé – muži i ženy. Přeji jim proto hodně úspěchů v jejich plánech a podnikání a opět hledím s o něco větší důvěrou v budoucnost České republiky (podobně jako v r. 1989, kdy jsem ale samozřejmě neměl o nějakých „startupech“ ani ponětí, přestože poprvé bylo toto slovo použito již v r. 1845, takže se nejedná o nic nového – viz http://startupireland.ie/startups-v-start-ups-whats-in-a-word/).

Detailní program akce, včetně odkazů na jednotlivé vystupující - https://altxm.com/v4startups/Event-Program

A pro jednoduchost a jako forma poděkování - seznam všech českých startupů, kteřé se na akci zúčastnili nebo zaregistrovali:

360Cities

BORABELA

Contiqua

Giriton

NANOPHARMA

Persoo

PhoneX

SIMPHONIE

SymCredit

Autor: Roman Holý | pátek 3.10.2014 12:22 | karma článku: 8,91 | přečteno: 465x
  • Další články autora

Roman Holý

Proč potřebujeme dobré inovace a zodpovědnost?

Památce Václava Havla a Jana Sokola. A mým rodičům a rodině. Světem „obchází strašidlo, kterému“ (Havel, 2021) říkají „populismus“...

7.7.2021 v 8:54 | Karma: 8,34 | Přečteno: 166x | Diskuse| Hyde park

Roman Holý

Dvakrát 7 let aneb 14 pravidel pro život (a práci) na zamini

Tento blog popisuje, rádoby vtipným způsobem, mých 14 let na zamini a z toho vyplývajících 14 pravidel pro život a la Jordan Peterson.

8.4.2019 v 10:08 | Karma: 25,81 | Přečteno: 1883x | Diskuse| Hyde park

Roman Holý

Startupy a Venture Capital aneb jak zbohatnout?

Jelikož chápu, že i laskavý čtenář si může položit otázku, proč úředník (diplomat) píše o startupech a Venture kapitálu, tak se pokusím stručně odpovědět.

30.12.2016 v 16:58 | Karma: 12,65 | Přečteno: 413x | Diskuse| Ekonomika

Roman Holý

Google přesouvá licenční poplatky přes Nizozemsko v objemu cca 15 mld. EUR

Dne 21.12.2016 se objevila v nizozemském tisku (deník „Financieele Dagblad“) zpráva, že Google přesouvá licenční poplatky přes Nizozemsko v objemu cca 15 mld. EUR.

30.12.2016 v 10:16 | Karma: 21,11 | Přečteno: 433x | Diskuse| Ekonomika

Roman Holý

Projekty na podporu ekonomické diplomacie aneb královské vánoční trhy v Nizozemsku

Přiznávám, že část výše uvedeného názvu je citací z příslušného metodického pokynu, za což se omlouvám, ale v pátek odpoledne / pondělí dopoledne už / ještě nemám dost fantazie a kreativity na něco lepšího.

19.12.2016 v 12:07 | Karma: 15,66 | Přečteno: 310x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 548x
Ing. Roman Holý, Ph.D. podnikatel (www.hrc.cz - Holy Roman Capital & Innovations, s.r.o.), jednatel, bývalý diplomat (MZV ČR, Washington D.C., OECD Paříž, ZÚ Haag), Praha

(tj. nikoliv hudebník - zdravím!)

Seznam rubrik